Het weer wil nog niet zo meewerken maar toch, de zomer is echt begonnen. Afgelopen zaterdag is immers La Grande Boucle weer van start gegaan. We zijn drie dagen onderweg en op weg naar Limoges. Peter Sagan in het geel, flinke valpartijen en Nederlanders die nog wat anoniem rondkoersen, een enkele geeuw daargelaten. We hopen op betere tijden. Mollema in de Pyreneeën? Dumoulin op 15 juli tijdens de tijdrit? Zeker na de prestaties van Steven Krijswijk in de laatste Giro is Nederland vol verwachting, de wielerliefhebbers voorop. En dat is een behoorlijke doelgroep van ruim 800.000 mensen. Vooral mannen van 35 jaar en ouder. De vraag is wel, waarom het wielrennen niet in staat is een jongere doelgroep te verleiden. Max Verstappen heeft een gigantische boost gegeven aan de belangstelling voor Formule 1. Waarom lukt dat met Dumoulin cum suis dan niet voor het cyclisme?
Het ‘verhaal’ van de Tour de France is natuurlijk dik in orde. Maar wordt het wel goed verteld? Talefisher vindt dat het beter kan. Ten eerste de verslaglegging. De grootste innovatie dit jaar is een sporadisch beeld van een zadelcamera op momenten dat het er niet echt toe doet. Zeker, het begin is er (klik hier), maar waarom niet sneller, vaker en live gebruik gemaakt van die techniek? Want we snakken naar intense beelden. Bijvoorbeeld van de massaspurts in Octeville, afgelopen zondag, en gisteren in Angers. Of van de valpartij van Contador tijdens de openingsetappe. De gemiddelde puber gamed er lekker op los. Het cameraperspectief in een shoot ‘m up is ooghoogte, middenin de actie. Met die stijl kan je de Tour ook op de spannende momenten live in beeld brengen. Vinden jongeren leuk, en 35-plussers vast ook! Zulke beelden zijn bovendien prima deelbaar op social media.
Daarnaast is de toepassing van data veel te basaal. Daar kan best een tandje bij. Tijdens een ontsnapping in een bergetappe zien we wel een simpele lijntekening van de cols in de rit. Met ergens daarop de positie van de koploper, de achtervolgende groep en het peloton op een bepaalde tijd daarachter. Niet echt van deze tijd. Wat nou, als van iedere renner een GPS-signaal wordt gebruikt om zijn exacte positie weer te geven. Dan wordt het stukken leuker. Kijken de Engelsen hoe ver Froome van Quintana zit en Nederlanders of onze klimgeit Wilco Kelderman inloopt op Vicenzo Nibali. Zeker op mobiele apparaten is dat vrij eenvoudig te realiseren. Nog beter wordt het als we ook de hartslag van de renners –dat wordt allemaal gemeten– kunnen meewegen. Want dan hoeven we niet alleen af te gaan op de inschatting van de Gio Lippens (“hij heeft goeie benen, hoor”). Het zou Unibet, online gokbedrijf en sponsor van de wielerunie, bovendien extra verdienmogelijkheden bieden, maar dat terzijde.
Andere sporten hebben al behoorlijke slagen gemaakt. Neem rugby. Vorig jaar was het WK live te volgen op RTL. Tijdens het wedstrijdverslag kon je van dichtbij zien hoe de referee spelers toesprak. En precies verstaan wat hij hen vertelde. Of de Volvo Ocean Race. Hoe krijg je zo’n mijlenlange en ogenschijnlijk doodsaaie tocht over de oceanen spannend in beeld gebracht? Door de race veel dichterbij en vanuit allerlei standpunten in beeld te brengen (kijk maar eens naar dit filmpje). En dan de Formule 1. Wagens zijn voorzien van camera’s. Zowel buiten op de auto als binnen bij de bestuurder. Dat levert geweldige beelden op. En ook hier kunnen we horen wat de coureurs zeggen. Prachtig om mee te kunnen luisteren naar de conversatie tussen Max Verstappen en Red Bull teambaas Christan Horner na zijn zege in Barcelona. Het 360-filmpje (check Red Bull op Facebook mobile) van Verstappen op Zandvoort krijgt douze points. Zo vertel je een verhaal! Wat Talefisher betreft start Tom Dumoulin op 15 juli met een Go-Pro op zijn fietshelm.